Cum afectează culorile CTA conversiile site-urilor web

Puterea culorii în designul web este bine stabilită. Cei mai mulți dintre noi cunosc deja elementele de bază ale teoriei culorii: albastrul este liniștitor, roșul e pasional, portocaliul e energic. Aceste lucruri se afirmă în mod repetat, nu constituie o veste zguduitoare.

Ceea ce este mai interesant pentru noi decât psihologia culorii este modul în care puteți folosi această psihologie pentru a „ghida” comportamentul la fața locului, în timp ce vizitatorul se află pe pagina voastră web. Putem folosi anumite culori pentru a influența acțiunile utilizatorului?

Cea mai evidentă țintă pentru acest lucru este, desigur, CTA-ul site-ului dvs. (zonele sau butoanele call – to – action).

Contează culorile CTA?

Ca gatekeeper-ul conversiei, Call – to – action-ul este o țintă primordială pentru optimizare - și culoarea sa nu face excepție de la regulă. Există diferite școli de gândire în spatele acestei chestiuni: Este mai bine să folosiți culori îndrăznețe care să încurajeze atenția? Sau este mai bine să folosiți culori reci și liniștitoare care să le ofere utilizatorilor încredere în deciziile lor?

HubSpot a făcut un experiment pe această temă. Ei au comparat impactul unui CTA verde cu un CTA roșu; psihologia lui "Go" versus "Stop", așa cum au afirmat ei. Au descoperit că un CTA roșu a depășit opțiunea verde cu 21%. Nu-i rău pentru un schimb de paletă de culori care durează doar câteva secunde…

Creați contrast

Nu există multe adevăruri universale în designul web, dar există cel puțin una: CTA-urile dvs. trebuie să iasă în evidență. Trebuie să fie vizibile în urma aruncării unei singure priviri și nu poate avea aceeași culoare ca aspectul de fundal. Alegeți o culoare pentru CTA care va face să iasă în evidență imediat pe pagină. Dacă aveți un fundal ocupat cu o mulțime de imagini, puteți chiar să utilizați un gri tern pentru a face această distincție - verificați Opus Grows pentru un exemplu. Nu-l putem numi un design elegant, dar își face treaba.


Sursa: Opus Grows

Jucați pe placul publicului

Un domeniu în care culoarea contează este modul în care vorbiți cu piața, în special pentru brandurile care se ocupă exclusive de sexul feminin, ori de cel masculin. Cercetarea privind preferința de culoare pe gen arată că femeile preferă tonuri albastre, violete și verzi. Bărbații se bucură, de asemenea, de albastru, dar nu le displace nici purpuriul. Mai mult, în timp ce ambele sexe manifestă reticență acută față de tonurile de maro, femeilor le displac nuanțele de portocaliu într-o marjă mult mai mare decât bărbaților.

Pe baza acestei cercetări, ar fi logic ca o companie de cosmetice să rămână în primul rând la tonuri mai reci - și să evite un CTA portocaliu cu orice preț! Nu este o regulă fermă, dar merită ținută minte.

Nu presupuneți nimic

Deși este important să adaptați designul la publicul dvs., nu presupuneți că anumite culori vor determina răspunsul pe care îl credeți. Asociațiile de culori de mai sus pot fi adevărate pentru publicul occidental, însă cercetările sugerează că audiențele internaționale pot face asocieri complet diferite pentru fiecare nuanță. De exemplu, culoarea albă sugerează puritatea și curățenia în vest - dar în cultura chineză, este asociată cu moartea și doliul.

Distincțiile ca acestea au devenit importante pentru brandurile online care vin pe piețele internaționale, așa că faceți cercetările necesare din timp!


Sursa: Nations Online

Testați răspunsul publicului dvs.

Cu atât de multe reacții posibile venite din rândul audienței, singura modalitate de a ști sigur ce culori vor funcționa cel mai bine pentru CTA-urile prezente pe un site este cea de a testa, testa și testa din nou.

Testarea regulată A/B a CTA-urilor ar trebui să fie, oricum, parte integrantă a eforturilor de optimizare web, astfel încât este suficient de ușor să încorporați stilurile de culoare în mix. Faceți așa cum a făcut HubSpot în exemplul de mai sus și comparați opțiunile pentru a vedea care dintre cele 2 opțiuni propuse rezonează mai bine cu publicul țintă și piața de desfacere!